vrijdag 5 februari 2010

Het doek valt voor Miramax

BRUSSEL De Amerikaanse filmstudio Miramax heeft vorige week zijn deuren gesloten. Voor eigenaar Disney bleven verwachte successen aan de kassa uit. Hollywood is er een toonaangevende springplank voor onafhankelijke films mee kwijt.

Het doek is gevallen voor Miramax. The Walt Disney Company, die de filmstudio in 1993 overnam, had de 'herstructurering' al in oktober aangekondigd. De kantoren in Londen, New York en Los Angeles gaan dicht. Tachtig werknemers verliezen hun job.

Miramax werd in 1979 opgericht door de New Yorkse broers Bob en Harvey Weinstein als een studio voor 'indie films', onafhankelijke projecten waar de grote studio's om commerciƫle redenen hun neus voor ophaalden.

Miramax boekte zijn eerste grote succes met het drama 'Sex, Lies and Videotape' in 1989. Regisseur Steven Soderbergh werd er eensklaps mee beroemd, en sleepte er in Cannes de Gouden Palm mee in de wacht.

Ook voor andere eigenzinnige filmmakers was Miramax het perfecte opstapje naar succes. Quentin Tarantino bracht er zijn debuutfilm 'Reservoir Dogs' uit. Ook zijn 'Pulp Fiction' werd onder de vleugels van de Weinsteins een succes, net als 'The English Patient' en 'Trainspotting'.

In 1993 kocht The Walt Disney Company Miramax op voor 75 miljoen dollar. Bob en Harvey bleven de studio runnen en mochten hun eigen ding blijven doen. Bij de jaarlijkse Oscars maakten ze de andere studio's steevast belachelijk door de grote kwaliteit van hun films. In totaal sleepte Miramax 220 nominaties in de wacht.

Toch bekoelde de liefde tussen de Weinsteins en Disney. Blockbusters waren voor die laatste te belangrijk, Miramaxfilms daarentegen te controversieel. In 2005 verlieten de broers hun geesteskind om een nieuwe maatschappij op te richten, The Weinstein Company.

De afgelopen weken hebben Bob en Harvey nog geprobeerd Miramax te redden, maar tevergeefs. De zes films die bij de studio nog in productie zijn, waaronder 'The Debt' met Helen Mirren, komen waarschijnlijk met veel vertraging in de zalen.


Dit artikel verscheen eerder al in Metro op 1 februari 2010.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten