zaterdag 7 november 2009

Verkoop Hitlerhuis verontrust stadsbestuur

De verkoop van Adolf Hitler’s geboortehuis zorgt voor ophef bij het lokale gemeentebestuur. Het huis in Braunau am Inn, Oostenrijk, waar de nazileider de eerste jaren van zijn leven doorbracht, staat te koop voor 2,2 miljoen euro.

Bewoners en politici vrezen dat het huis in handen zou vallen van rechts-extremisten, om dan als gedenkplaats te dienen. Gerhard Skiba, burgemeester van Braunau, wil dat voorkomen maar geeft toe dat het stadsbestuur geen geld heeft om het huis zelf te kopen.

Momenteel heeft een organisatie voor andersvaliden er haar intrek genomen. Daarvoor werd Hitler’s geboortehuis ook nog gebruikt als bibliotheek, bank en technisch instituut.

Geschiedkundigen stellen voor om het huis in Braunau in te richten als museum. Burgemeester Skiba gaat hier evenwel niet mee akkoord. “Dat zou mensen van over de hele wereld aanmoedigen om de plaats te bezoeken”, meldt hij.

Skiba denkt gelukkig niet aan de extra inkomsten die deze lugubere vorm van toerisme met zich mee zouden brengen. Hij wil vast ook niet nog meer aandacht voor zijn stad die, jammer genoeg, de geboorteplaats is van ’s werelds grootste massamoordenaar.

Maar wat is de ideale bestemming voor het huis aan de Salzburger Vorstadt 15? Misschien kan Braunau inspiratie opdoen bij de stadsbesturen van Marcinelle en Sars-la-Buissière. Zij hebben de gruwelhuizen van Marc Dutroux in hun gemeenten opgekocht om te voorkomen dat ze in slechte handen zouden vallen.

Het huis in Marcinelle, waar Dutroux onder andere An en Eefje vasthield in zijn geheime kelder, wordt door het stadsbestuur van Charleroi afgebroken. Daarna wordt er een herinneringsmonument opgericht voor de slachtoffers van de kindermoordenaar. Ook het huis in Sars-la-Buissière, waar de lichamen van de Luikse vriendinnetjes Julie en Mélissa gevonden werden, wordt afgebroken en zal plaats maken voor een park.

Momenteel herinnert alleen een gedenkplaat voor het Hitlerhuis in Braunau de miljoenen slachtoffers van het nazisme. Op de “Gedenksteen tegen Oorlog en Fascisme”, ook wel kort “Mahnstein” genoemd, staat:

Für Frieden, Freiheit
Und Demokratie
Nie wieder Faschismus
Millionen Tote mahnen

(Voor vrede, vrijheid en democratie. Nooit meer fascisme. Miljoenen doden verwittigen ons.)

De gedenksteen komt uit een steengroeve nabij het concentratiekamp van Mauthausen-Gusen, zo’n honderd kilometer verderop.



Bron: http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8347438.stm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten