vrijdag 29 januari 2010

'Catcher in the Rye'-auteur overleden

De Amerikaanse auteur J.D. Salinger, bekend van zijn cultklassieker 'The Catcher in the Rye', is op 91-jarige leeftijd overleden. Volgens zijn zoon stierf hij een natuurlijke dood in zijn huis in de Amerikaanse staat New Hampshire.

'The Catcher in the Rye' (Nederlandse vertaling: 'De Vanger in het Koren') werd voor het eerst gepubliceerd in 1951 en vertelt het verhaal van de opstandige tiener Holden Caulfield. Het boek behoort tot de meest invloedrijke van de Amerikaanse moderne literatuur.

Na het succes van zijn boek trok Jerome David Salinger zich terug uit het openbare leven en werd een kluizenaar.

Hij schreef nog kortverhalen en enkele romans, maar niets van zijn latere werk had zo'n weerklank als 'The Catcher in the Rye'.

Sinds 1965 is er van Salinger's werk niets meer gepubliceerd. Volgens de BBC had de schrijver in zijn huis wel een grote kluis met daarin maar liefst vijftien voltooide manuscripten.

Over de jaren heen hebben film- en toneelmakers, waaronder Steven Spielberg en Harvey Weinstein, vruchteloos geprobeerd om 'The Catcher' op het podium of het witte doek te brengen. Salinger heeft dat echter al die jaren geweigerd.

Dat de cultus van de opstandige Holden veel invloed heeft gehad, bleek ook in het onderzoek naar de moord op ex-Beatle John Lennon. Zijn moordenaar Mark David Chapman haalde naar eigen zeggen immers zijn inspiratie uit het boek.

Van 'The Catcher in the Rye' zijn wereldwijd meer dan zestig miljoen exemplaren verkocht.


///news.bbc.co.uk/2/hi/americas/8486169.stm
///www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/cultuur%2Ben%2Bmedia/kunsten/100128_salinger

1 opmerking:

  1. Spijtig, the catcher in the rye is een schitterend literair werk. Ik heb het enkele keren gelezen in de originele taal. Een inspiratiebron voor alle schrijvers in spé.

    BeantwoordenVerwijderen